Alfons tego burdelu.
W³a¶nie - wolicie tomiki, czy te¿ mangi online? Kupujecie serie w sklepach, czy uwa¿acie mo¿e, ¿e jest to strata pieniêdzy?
Osobi¶cie lubiê i to i to. Wolê mieæ mangê w papierkowym wydaniu, ale wiadomo, wiele piêknych mang nie jest t³umaczonych na nasz ojczysty jêzyk. Powiem szczerze, rzadko kupujê mangi [mam kilkana¶cie tomów], czê¶ciej czytujê w internecie.
"Some people believe in god.
I believe in music.
Someone people pray.
I turn up the radio..."
Có¿, ja tez lubiê i tak, i tak. Swoich mang mam, uwaga, a¿ ca³e dwie ==. To i tak du¿o [jakby¶cie mieszkali z moj± matk±, to te¿ by¶cie tak stwierdzili >>]. Ale sporo czyta³am, bo na ratunek nadesz³y moje ukochane przyjació³ki *U* i w tyle nie jestem. W sumie wychodzi na to, ¿e online mi daje wiêcej mo¿liwo¶ci i w³a¶nie jestem w trakcie czytania One Piece <3.
Bo mama mnie nie kocha. :c
Nie umiem i nie lubie czytac mang w internecie. Brakuje mi szelestu kartek, zapachu papieru i farby i w ogole^^ Ostatnio czytam jednak Junjou Romantica, bo nie mam innego wyjscia- nigdzie nie moge jej kupic.
Mam az jeden tomik- pierwsza czesc Death Note- mam zamiar kupic calosc, ale zobaczymy^^
W moim przypadku kupowanie jest to bez sensu. Mam kumpele w klasie, która kupuje du¿o tomików a ja raczej nie wracam do mangi drugi raz, przynosi mi wszystko do szko³y a potem jej oddaje. Bardzo spodoba³ mi siê Balsamista. Online czytam tylko Naruto i Gantz, nie przeszkadza mi to jako¶ specjalnie, tre¶æ jak tre¶æ tylko ¿e na monitorze. Ksi±¿ki te¿ czytam i na komputerze i tradycyjnie.
To, co jest wydane i mnie zainteresuje - kupujê tomiki, a to co nie jest wydane - no trudno, ¿ebym kupowa³a...
Online czytam tylko to, czego nie ma w polskiej wersji w tomikach.
Mam wielki sentyment do mang w formie ksi±¿ki. Nie wiem w sumie czemu, ale sprawia mi to przyjemno¶æ. Nie uwa¿am, ¿e to wyrzucanie pieniêdzy. A przynajmniej nie mam znajomych, którzy tak¿e by kupowali mangi, wiêc nie mogê sobie po¿yczyæ, przeczytaæ i oddaæ.
W sumie mam oko³o 30 tomików i zamierzam zbieraæ dalej. :p
Jako, ¿e jestem biedna(rodzice nie chc± ju¿ pieni±¿ków dawaæ) i nie potrafiê oszczêdzaæ muszê czytaæ wszystko na komputerze, choæ w sumie to nie takie z³e... Jestem do tego przyzwyczajona, jednak du¿o bardziej wolê prawdziwy papier i te klimaty...
Swoich mang mam dok³adnie trzy! 'Crying Freeman' pierwszy i dwa 'Naruto'(2 i 3)
Jako, ¿e na tym piêknym zadupiu w moim zacnym gimnazjum jako jedyna z nielicznych wiem w ogóle co to manga to niestety nie mam od kogo po¿yczaæ... *tupie nó¿kami ze z³o¶ci*
Ostatnio edytowany przez TheFiumee (2011-05-11 19:34:28)
Ja niestety ¿adnej swojej nie mam...-,- Raz mia³am kupiæ wszystkie czê¶ci Paradise kiss po polsku, ale przy zamawianiu okaza³o siê, ¿e tom drugi nie jest dostêpny- wiêc zrezygnowa³am. Chcia³am ostatnio kupiæ One Piece, ale tak¿e nigdzie w Empiku nie mog³am go dopa¶æ, czy raczej tomu, o który mi chodzi³o.
Ja mam Janice (kole¿ankê), która czasami przyniesie mi co¶ z bibliotece miejskiej, w której s± mangi. Ja mam nied³ugo sama siê tam zawlec, ale na razie jako¶ mi siê na to nie zak³ada.
Tak¿e jest du¿o angielskich mang, które chcia³am zakupiæ, ale zawszê gdy idê do ksiêgarni z mam± ona stwierdza, ¿e s± zbyt drogie.
Pozostaj± mi tylko nasze s³ynne polskie skanlacje. W gruncie nie ma na co narzekaæ, nie wydajemy pieniêdzy itp.
O wiele bardziej wolê mieæ mangê w rêku, czyta siê zupe³nie inaczej. Nie klikam tylko w strza³kê w prawo xD Wiele ciekawych mang jednak nie dostanê w formie ksi±¿kowej i jestem zmuszona do czytania w internecie. Mam ca³kiem du¿y zbiór mang wydanych w Polsce, jedn± po angielsku, ale ju¿ mam zaleg³o¶ci, bo pieni±¿ki na drzewach nie rosn± ;<
Czêsto czytam w internecie, ale nic nie zast±pi czytania mangi w formie ksi±¿kowej. Zawsze gdy kupujê jak±¶ now± to najpierw z siostra siê ni± narkotyzujemy (wdychamy boski zapach papieru i tuszu^^).
Niestety mam bardzo ograniczony bud¿et i nie mogê kupowaæ wszystkich mang, które chcê.
I jeszcze zwykle czytam tytu³y, których po polsku dostaæ nie mogê, a sprowadzanie ich z za granicy jest bardo drogie.
W sumie mam oko³o 40 mang (wszystkie DN, 10 tomów FMA, Hetalie 1,2,3, 1 naruto, 1-9 bleacha, morfinê i cos tam jeszcze=="). Kocham moje mangi, sa dla mnie jak w³asne dzieci i ka¿da nowa, któr± kupuje sprawia, ze ¿ycie staje siê lepsze^ ^
Ja od pocz±tku czytam online wiec ju¿ jestem przyzwyczajona ale jak mam jak±¶ grubsz± kaskê to kupuje w formie ksia¿kowej choæ zgadzam siê z Niepowtarzalnym, ze wiele fajnych mang nie znajdzie siê w polskich sklepach wiec nie zostaje nic innego jak online.
Ostatnio edytowany przez akira (2011-05-15 21:25:14)
Gakusei
Uwielbiam w tomikach, jednak monitor to nie to samo, mo¿na sobie tak± mangê pow±chaæ, pomiziaæ, co¶ wspania³ego miau *w* ale jak napisa³ Sapu¶ ( czyli Niepowtarzalny XD) na pocz±tku, wiele mang nie jest u nas dostêpnych, wiêc pozostaje czytanie online.
Ja niestety za biedna jestem na kupowanie mang, wiêc jestem zmuszona czytaæ online. Szczerze mówi±c jeszcze nawet nie widzia³am jak wygl±da manga w wersji ksi±¿kowej na ¿ywo xD. No ale niestety, nawet je¶li sko³owa³abym kasê, najbli¿sze miasto w którym znajduje siê empik jest ode mnie oddalone o jakie¶ 40km ( a jestem w nim raz na ruski rok), wiêc nawet nie mam jak kupowaæ. Eh.. to s± wady mieszkania na wsi. No ale jestem pewna, ¿e gdy ju¿ bêdê mia³a jak±¶ kasê na zbyciu i blisko do empiku, to z pewno¶ci± zakupiê jaki¶ tomik.
Ja siê tu jeszcze nie wypowiedzia³am, co¶ dziwnego.
Rzadko kupujê mangi, je¶li ju¿ to musi byæ to seria która na prawdê bardzo mi siê spodoba (i tak mam ca³ego DN na pó³ce). Poza tym jeszcze parê innych tomów które podobaj± mi siê bardziej lub mniej. Chocia¿ szczerze mówi±c o wiele czê¶ciej czytam mangi w necie wiadomo jest tego sporo wiêcej ni¿ na pó³kach polskich sklepów. Chocia¿ na pewno przyjemniej jest mieæ du¿o tomików na pó³ce.
Mangi, które czytam nie s± wydawane w Polsce. T³umacz± je fanowskie grupy skankcyjne, a zdarza³o mi siê je czytaæ po pl, angielsku, niemiecku czy te¿ francusku [ni psa nie znam jêzyka, ale siostra pomog³a ;p]
Na tomy mnie nie staæ, ¿ycie studenta jest ciê¿kie ;) Poza tym ¶ci±gniêcie mangi yaoi do polski by mnie kosztowa³o trochê xD
Co mam to Kamikaze Kaito Jeanne, trochê Naruto [3 tomy], dwa Inuyashy ale Balsamistê to najpierw czytam w empiku, a pó¼niej kupujê jak mam wiêcej gotówki. Jest to 2 manga hetero, która mnie zainteresowa³a do tego stopnia, ¿e chcê mieæ j± ca³a. No i na X'a siê zapatrujê, ale to d³ugoterminowe i przysz³o¶ciowe. 38 tomów? Co¶ ko³o tego. Zbankrutujê!